Anesthesiologie - Urgentiegeneeskunde
  • Home
  • Updates
    • Nieuws
    • Artikel van de week
    • Tip van de week
    • Congres tips & reviews
    • Cursus Tips & Reviews
  • D-examen
  • Online Lectures
    • Resuscitation
    • Trauma
    • Airway Management
    • Prehospital Emergency Medicine
    • Crew Resource Management
    • ResusNL
  • Educatie
    • Apps
    • Podcasts
    • Blogs & Sites
    • Boeken
    • Congressen
    • Cursussen
  • Over ons

MDTox

7/21/2021

0 Comments

 
Foto

Naam cursus: MDTox
Cursus organisatie: Schola Medica / NVSHA toxicologie sectie, Geneeskundig Intoxicatie Forum (GIF)
Locatie: Schola Medica Utrecht
Website: www.MDTox.nl

Cursusduur: 2 dagen
Kosten: 900 euro
Doelgroep/ingangseis: internisten (io), intensivisten (io), farmacologen (io), ziekenhuis apothekers (io), SEH-artsen (io). Enige werkervaring en ervaring met ABCDE-methodiek wordt verwacht.
Voorbereiding: literatuurlijst en richtlijn.
Pretest: nee
Instructeur : cursist ratio:  1:5
Aantal lectures: 11
Aantal workshops: 4
Aantal scenario's: 8
Theorie toets: nee
Praktijk toets: nee

De MDTox cursus een multidisciplinaire verdiepende cursus over intoxicaties en de herkenning en eerste behandeling daarvan. Van oorsprong komt de cursus vanuit de NVSHA en werd nu voor de tweede keer aangeboden aan andere geïnteresseerden. De cursus bestaat uit diverse korte lectures die worden afgewisseld met de ToxTinder, interactieve workshops en simulaties met simulatiepatiënten. Door deze afwisseling van onderwijsvormen is de aandacht er er goed bij te houden, ondanks dat er veel informatie wordt overgedragen.

Er is ruim aandacht voor een breed pallet aan intoxicaties die in de dagelijkse praktijk veel voorkomen. Denk aan: cardiotoxische middelen, psychofarmaca, anti-epileptica, paracetamol, toxische alcoholen en (party)drugs. Er is ruim voldoende diepgang voor zowel artsen als apothekers en de focus ligt op de praktische aspecten van intoxicaties. Daarnaast komen ook de farmacokinetiek en spiegelbepalingen bij intoxicaties aan bod.

Het multidisciplinaire aspect van de cursus komt goed uit de verf gezien het feit dat naast artsen vanuit diverse specialismen ook ziekenhuisapothekers deelnemen. In de groepen waarmee geoefend wordt tijdens de simulaties zijn alle specialismen vertegenwoordigd en schept daarmee een realistische setting waarin gebruik gemaakt kan worden van elkaars expertise.

Het bevlogen docententeam bestaat naast ziekenhuisapothekers uit SEH-artsen, internisten en intensivisten waaraan een aantal ook toxicoloog of klinisch farmacoloog is. Een aantal docenten is ook betrokken bij het Nationaal Vergiftigingencentrum. De docenten zijn de gehele cursus aanwezig en laagdrempelig te benaderen voor vragen en aanvullende uitleg.

De cursusfaciliteiten van Schola Medica in Utrecht zijn prima, ruime en comfortabele ruimt. Goede koffie en goede lunch. De eerste cursusdag wordt afgesloten met een gezamenlijk cursusdiner dat is inbegrepen bij de cursusprijs. Een hotelovernachting is voor eigen rekening, op loopafstand is een hotel aanwezig.

Samenvattend: een interactieve en leerzame cursus voor iedereen die meer wil weten over veelvoorkomende intoxicaties!

Rapportcijfer inhoud: 9
Rapportcijfer vorm/didactiek: 9
Rapportcijfer organisatie: 8

Zou je deze cursus aanraden voor:
Jongste AIOS?: nee
Oudste AIOS?: Ja
Staflid?: Ja

​

Foto
Over de reviewer:
Pim de Ruijter is anesthesioloog-intensivist opgeleid in het Radboudumc te Nijmegen, waar hij zich tijdens zijn opleiding verdiepte in de urgentiegeneeskunde. Hij is initiatiefnemer en ontwikkelaar van de Veldnorm Evenementenzorg en zijn interesses binnen de urgentiegeneeskunde liggen bij de pre-hospitale zorg, presteren onder druk en ketenzorg.
0 Comments

The Resuscitative TEE workshop 27 september 2019, Amsterdam

8/5/2019

0 Comments

 
TEE tijdens reanimatie heeft veel potentiele voordelen: het geeft een goed en snel beeld van de contractiliteit, de mogelijke oorzaken van het arrest, het sturen van behandeling zoals ECPR, meer input om de hemodynamiek gericht te sturen en bovendien heb je bij de BLS geen last van de probe en echogel op de thorax zoals bij TTE. Verder is er in toenemende mate aandacht voor het optimaliseren van de plaats van de borstcompressies aangezien je bij de standaard locatie soms de LVOT of aortawortel comprimeert, waarmee je de output door BLS verminderd. Aanpassing van de plaats van de borstcompressies kan in dat geval bijzonder positieve voordelen hebben voor de effectiviteit van de BLS!

Tijdens de TEE workshop is er aandacht voor zowel de bediening van de TEE en het maken van de beelden als voor de interpretatie en de toepassing bij reanimatie. Ter voorbereiding van de workshop is er een e-learning beschikbaar. 

Voor meer informatie en inschrijving zie onderstaande link 
Link naar de website
Foto
0 Comments

Definitive Surgical and Anaesthetic Trauma Care Course (DSTC-DATC)

12/22/2016

1 Comment

 
Foto
Naam cursus: Definitive Surgical and Anaesthetic Trauma Care Course
Cursus organisatie: PAO Heyendael - RadboudUMC
Locatie: RadboudUMC, Nijmegen
Website: http://www.dstc-datc.nl/
 
Cursusduur: 3 dagen
Kosten: € 2095,- (inclusief diner x2, exclusief reis en verblijfskosten)
Doelgroep/ingangseis: Anesthesiologen, intensivisten, chirurgen en OK assistenten.
Voorbereiding: Handboek (papier) en online instructies video’s over de workshops
Pretest: nee
Instructeur - cursist ratio: 1:2
Aantal lectures: 15, daarnaast nog 6 case discussions
Aantal skillsstations: 3 middagvullende skills stations
Aantal scenario's: 6 (tijdens de workshops in het dierenlab worden op het model 6 scenario’s getraind)
Theorie toets: nee
Praktijk toets: nee
 
De DSTC-DATC is een drie daagse cursus gericht op de medisch specialist die werkzaam is in een centrum waarbij ernstige trauma patiënten behandeld worden. Ondanks dat de eerste opvang wel ter sprake komt, is de insteek van de cursus dat deze verder gaat waar de ATLS ophoudt. De damage control strategie vormt de kern van de cursus, waarbij zowel theorie als praktijk ruime aandacht krijgt. En in tegenstelling tot de ATLS is deze cursus duidelijk gericht op specialisten of fellows die reeds ervaren zijn in de trauma zorg. Het is een internationale cursus en valt onder de International Association for Trauma Surgery and Intensive Care (IATSIC).
 
De DSTC-DATC is in feite een gecombineerde cursus van de chirurgische variant (DSTC) en de anesthesiologische variant (DATC) die tevens is gericht op intensivisten. In de DSTC nemen naast chirurgen ook OK assistenten deel. Het merendeel van het programma is gezamenlijk, maar er zijn ook onderdelen die je met alleen chirurgen of anesthesiologen volgt. Hierdoor heb je zowel het voordeel dat je tussen de specialismen inzichten kan uitwisselen, maar ook de kans om binnen je specialisme je kennis en vaardigheden te verdiepen.


​De theorie wordt aangeboden door een goed verzorgd handboek wat een goede voorbereiding geeft op de cursus. Tijdens de cursus zijn er een ruim aantal lectures die de stof verder uitdiepen, met illustratieve voorbeelden uit de praktijk. Een belangrijk onderdeel van de DSTC-DATC zijn de case discussions. Er zijn zowel plenaire discussies, als besprekingen in kleinere groepen (±10 personen): de zogenaamde ‘fire-side discussions’. Deze kleinschaligere discussies zijn een mooi middel om inzichten uit te wisselen tussen de verschillende specialismen. Anesthesiologen leren hier door: hoe kijkt een traumachirurg tegen een casus? En chirurgen leren: wat zijn anesthesiologische overwegingen? Dit onderdeel is mijns inziens zeer waardevol om elkaars argumenten en keuzes beter te begrijpen. De faculty was aanwezig om het gesprek te modereren en aanvullende expertise te leveren. Opmerkingen vanuit de groep cursisten werden serieus genomen en de gesprekken heb ik dan ook als zeer positief ervaren.
 
Elke middag van de drie cursusdagen wordt een workshop gehouden. Door een ruime faculty is er goede begeleiding aanwezig. De DATC heeft de volgende workshops:
1.Verdieping in resuscitatie en Intensive Care – Deze workshop bestaat uit casuïstiek besprekingen, een ROTEM workshop, lezing over stollingsstoornissen en een rondleiding over de SEH en IC van het RadboudUMC.
2.Snijzaal – Op menselijke preparaten kan worden getraind in chirurgische luchtweg, thoracostomie, thoraxdrainage, botnaald, venasectie. Je werkt samen met de chirurgische cursisten zodat je ook bij bepaalde procedures kan participeren (zoals thoracotomie).
3.Dierenlab – Op varkens die onder anesthesie zijn gebracht worden verschillende scenario’s getraind. Hierbij werk je als anesthesioloog samen met de chirurgische cursisten en OK assistenten.
 
De cursus werd gegeven door een ervaren faculty uit binnen- en buitenland. Ook waren er buitenlandse cursisten. De cursus werd dan ook in het Engels gegeven. De docenten uit het buitenland brachten veel expertise mee en waren een goede aanvulling op de Nederlandse docenten. Er was bijvoorbeeld een anesthesioloog uit Londen die in een van de traumacentra werkt met een zeer hoge exposure. Dat gaf een duidelijke meerwaarde in de discussies en de begeleiding bij de workshops. Gezien de zowel theoretische en praktische inhoudelijke diepgang en het niveau van de discussies is de DSTC-DATC duidelijk een cursus die niet geschikt is voor collegae met beperkte ervaring. Mijns inziens is, mbt het minimum niveau, de cursus geschikt voor een AIOS in het laatste (half)jaar danwel tijdens een fellowship.
 
De cursusorganisatie was goed verzorgd, het hotel prima, de lunches en diners van goede kwaliteit en er was busvervoer geregeld voor het vervoer tussen de verschillende locaties (cursuslocatie, diner en hotel).
​

Foto

​Goede punten:
- Mooie en goede gelegenheid de traumazorg binnen je eigen specialisme te verdiepen en te leren van een goede faculty.
- Leerzame dialoog tussen chirurgen en anesthesiologen. Met name tijdens de fire-side discussions.
- Realistische skillstraining met hoge ‘tissue fidelity’.
- Goede instructeur – cursist ratio.
 
Verbeterpunten:
- Volle programma’s waardoor dagen lang waren. Dat maakt het een vrij intensieve cursus. Het programma zou iets ingedikt kunnen worden omdat een aantal onderwerpen herhaaldelijk aan bod komen.
- Relatief veel aandacht voor penetrerend trauma, terwijl we in Nederland voornamelijk stomp trauma zien.
- De OK assistenten zijn een waardevolle toevoeging, maar in dit kader miste ik de anesthesiemedewerkers. Het zou een goede zaak zijn de anesthesiemedewerkers toe te voegen aan de doelgroep aangezien anesthesie teamsport is.
- De focus was damage control, maar hierdoor werd weinig aandacht besteed aan iets wat veel vaker voorkomt: de traumapatient die wel meerdere letsels heeft maar waarbij damage control niet geindiceerd is. De lezing over trauma anesthesie duurde bijv. maar 20 minuten, maar had veel uitgebreider behandeld kunnen worden.
- Een simulatiesessie zou een goede toevoeging kunnen zijn omdat het dierenlab en de fysiologie van het varkensmodel minder vergelijkbaar zijn met de OK setting in een ziekenhuis. Wellicht zou damage control anesthesia binnen de DATC in een simulatiesetting getraind kunnen worden.
 
De cursus is zeer aan te bevelen voor alle anesthesiologen en intensivisten die in een groter centrum werken en mogelijk of regelmatig betrokken zijn bij de behandeling van ernstige trauma patiënten! 
​

DSATC impressie 2016 v2 from Michel Verbruggen on Vimeo.


​Rapportcijfer inhoud: 8

Rapportcijfer vorm/didactiek: 9
Rapportcijfer organisatie: 8
 
Zou je deze cursus aanraden voor:
Jongste AIOS?: nee
Oudste AIOS?: Ja
Staflid?: Ja

Bron foto en YouTube film: www.dstc-datc.nl 
​
​
Foto
Over de reviewer:
Hans van Schuppen is anesthesioloog in het AMC. Zijn interesses binnen de urgentiegeneeskunde liggen bij reanimatie, CRM, luchtwegmanagement en prehospitale zorg. Verder is hij ALS Instructeur, doet promotie onderzoek naar luchtwegmanagement en beademing tijdens prehospitale advanced life support en is actief lid van de sectie urgentiegeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
Twitter: @HansvanSchuppen
Er zijn geen conflicts of interest gemeld.
1 Comment

European Trauma Course (ETC)

11/9/2016

 
Foto
Naam cursus: European Trauma Course
Cursus organisatie: ERC / St Georges Advanced Patient Simulation (GAPS) Learning Center
Locatie: St. Georges hospital, London
Website: www.europeantrauma.com
 
Cursusduur: 2.5 dag
Kosten: GBP 750 (op dit moment ongeveer € 850), op andere locaties tussen € 750 en € 1000.
Doelgroep/ingangseis: The ETC is targeted at doctors from all specialties and other highly qualified medical health care professionals (e.g. advanced nurse practitioners, critical care paramedics etc.) who treat major trauma patients in their daily practice.
Voorbereiding: manual (papier) en e-learning (via ERC)
Pretest: nee
Instructeur : cursist ratio: 1:3 (+course director)
Aantal lectures: 2
Aantal skillsstations: 8 (deels verwerkt in de scnearios)
Aantal scenario's: 32 (exclusief praktijk toets)
Theorie toets: nee
Praktijk toets: ja
 
Dit was voor mij de derde traumacursus nadat ik eerder de ATLS en de ATACC heb gedaan. Waar de focus bij ATLS op de basale inhoud en inslijpen van de ABCDE systematiek ligt en bij ATACC op de zeer goed doorontwikkelde simulaties en bijzondere settings, gaat het bij de ETC vooral om team leadership en team membership.
Die nadruk betekent dat je in ongeveer 25 – 30 van de 32 scenario’s de rol van teamleider of teamlid hebt. Even rustig achterover zitten is er niet bij tijdens deze cursus. In de scenario’s waarin je geen actief participerende rol hebt wordt je alsnog ingezet als overdragende paramedic vanuit prehospitaal en wordt bovendien van je verwacht dat je de eerste feedback geeft na afloop van het scenario.
Die feedback gaat in het algemeen over de team dynamiek. Uiteraard wordt ook de medische inhoud wel besproken en teruggekoppeld, maar teamwerk domineert de feedback. Illustratief in dat verband is een casus waarbij ik het “circulation” teamlid was en de intubatie (waar ik dus in principe niet bij betrokken was) niet lekker liep. Om het airway leermoment niet van mijn mede cursist “af te pakken” ben ik in mijn rol gebleven. De feedback was, naast een aantal inhoudelijke punten omtrent de intubatie ook aan mij: als je ziet dat t niet goed gaat en je weet dat je kan helpen, waarom doe je dat dan niet?
De nadruk op teamwerk betekent tegelijkertijd dat de skills stations vrij basaal zijn zoals bijvoorbeeld intubatie en het plaatsen van een thoraxdrain. Hoewel het misschien ook kwam door de behoorlijk ervaren groep kandidaten (allemaal staf, bijna klare aios of ervaren verpleegkundigen/paramedics) in de cursus waar ik was, waren de skills stations meer een mooie gelegenheid om tips & tricks met elkaar te delen.
De cursus werd gegeven door een ervaren faculty van divers pluimage (SEH artsen, anesthesiologen, chirurgen, etc.) uit diverse landen in Europa. Dat betekende dat er, zeker bij de koffie en lunch, ook de ruimte was om de verschillende systemen in die landen met elkaar te vergelijken.

Foto
Foto
Een ander gevolg van de nadruk op teamwerk is dat er niet of nauwelijks ruimte was om de echte basale zaken nog uitgebreid te behandelen. Dat betekent dat de basale kennis met betrekking tot trauma (grofweg de inhoud van het ATLS boek) zo’n beetje bekend zou moeten zijn als je aan deze cursus begint. Een goede cursus dus voor als je al wat ervaring hebt, maar minder geschikt voor als je als eerstejaars net aan je opleiding begint en nog nooit een kritiek zieke patiënt van dichtbij gezien hebt.
 
De faciliteiten waren behoorlijk goed op orde. Qua simulatie had het een tandje meer gemogen qua realisme (een papieren pleister met de tekst “wound” is toch subtiel anders dan een nagemaakte wond). De instructeurs die in sommige scenario’s de patiënt spelen doen dat goed en overtuigend, maar toch niet op het niveau van de LOTUS patiënten op ATLS en met name ATACC. De ruimte was wat krap voor de 24 kandidaten, waardoor er één ruimte was waarin 2 scenario’s/skills tegelijk gegeven worden. Dit zat de kwaliteit van de cursus niet echt in de weg.
 
Eten/drinken was prima geregeld met ontbijt, lunch en snacks bij koffie en thee. Met name de lunch was uitgebreid met veel keuze. Het cursus diner was ook in het ziekenhuis zelf. Dat mist wel een stuk sfeer en gezelligheid ten opzichte van een restaurant extern. Positief is dan weer dat ook echt iedereen er is.
 
Rapportcijfer inhoud: 7
Rapportcijfer vorm/didactiek: 9
Rapportcijfer organisatie: 8
 
Zou je deze cursus aanraden voor:
Jongste AIOS?: nee
Oudste AIOS?: Ja
Staflid?: Ja
 
Over de reviewer:
Fabian Kooij is anesthesioloog in het AMC en MMT-arts bij de lifeliner 1 in amsterdam. Zijn interesses binnen de urgentiegeneeskunde liggen bij de prehospitale zorg, CRM en reanimatie. Verder is hij ALS en ATLS Instructeur en bestuurslid van de sectie urgentiegeneeskunde van de Nederlandse vereniging voor anesthesiologie (NVA).
Twitter: @F_Kooij
Er zijn geen conflicts of interest gemeld.

Definitive Anesthesiological Trauma Care Course (DATC)

5/19/2016

0 Comments

 
De Definitive Anesthesiological Trauma Care Course, DATC, is een nieuwe international cursus die in 2012 voor de vierde keer in Nederland gehouden is. In deze cursus maakt de cursist kennis met de aanpak van grote trauma’s en grote OK’s. In theoretische en praktische sessies op proefdieren en kadavers wordt de theorie geleerd en in de praktijk gebracht. Doordat veel sessies gezamenlijk zijn met de chirurgen van de Definitive Surgical Trauma Care Course® vindt een zeer brede bijscholing plaats en is er een positieve interactie tussen beide doelgroepen.

Read More
0 Comments

Anaesthesia, Trauma and Critical Care (ATACC) cursus

5/19/2016

0 Comments

 
Door Thomas Ottens, AIOS Anesthesiologie en deelnemer.
 
Na in het eerste opleidingsjaar reeds Advanced Life Support en Advanced Trauma Life Support te hebben gevolgd zocht ik een geavanceerde traumacursus. Verschillende collega’s hadden in de afgelopen jaren al vol enthousiasme verteld over ATACC, een driedaagse cursus met ruime aandacht voor prehospitale zorg en intensive care na trauma.  Omdat juist deze twee aspecten van de urgentiegeneeskunde mijn interesse hebben, meldde ik me aan via de website.
 
Het course manual is gratis te downloaden als e-book via de Apple iBooks store of als PDF. Hiermee steunt ATACC het principe van free open-access medical education (FOAMed). Het is niet nodig om het boek uit het hoofd te leren volgens ATACC, het dient als referentie. ​
Foto

Read More
0 Comments

    Reviews op datum

    July 2021
    August 2019
    December 2016
    November 2016
    May 2016

    Categorieën

    All
    Course
    CRM
    ETC
    Teamwork
    Trauma

    RSS Feed

Anesthesiologie - Urgentiegeneeskunde
www.urgentiegeneeskunde.com



de gratis online resource over trauma-anesthesie, reanimatie, resuscitatie, airway management, prehospitale zorg en alles wat te maken heeft met de zorg voor de vitaal bedreigde patient.